Terug naar Beweegprogramma’s

Fascial Fitness

Fascial Fitness in Amsterdam Noord bij Redlex Fysio

Fascial Fitness - Redlex Fysio Amsterdam Noord.
Fascia, het bindweefsel wat onze spieren, gewrichten, pezen en organen verbind.

Fascial Fitness is een trainingsvorm gericht op het onderhouden en creëren van de flexibiliteit van de Fascia, ook wel connective tissue (bindweefsel) genoemd.
Dit zorgt voor blessure preventie en herstel van pezen, banden, kapsel en spieren. Wellicht heeft u wel eens last van ochtend stijfheid, rug en/of nekklachten na een lange werkdag? Dit heeft uiteraard te maken met een te langdurige slechte houding, waardoor uiteindelijk de Fascia minder wordt doorbloed en uiteindelijk stijf en stug wordt en op zijn beurt weer pijn veroorzaakt.
Fascial Fitness streeft naar meer flexibiliteit en zorgt ervoor dat u uw dagelijkse activiteiten weer beter en zonder pijnklachten kunt uitvoeren.
Fascial Fitness volg je in Amsterdam Noord bij Redlex Fysio.

Een te hoge spanning in de schouder of knie kan elders klachten veroorzaken, aangezien dit invloed heeft op het Fascia (spinnenweb) keten!

Maar wat is Fascia nou precies?
Fascia, ook wel connective tissue (bindweefsel), vormt een geheel spinnenweb aan bindweefsel door ons hele lichaam. De huid, spieren, gewrichten, botten en organen staan allen met elkaar in verbinding middels Fascia.
De oude anatomie leert ons nog steeds spieren als losse elementen te zien, terwijl deze niet los van elkaar te scheiden zijn door Fascia. Voorbeeld: Spanningshoofdpijn kan o.a. worden veroorzaakt door stijfheid van de rug en schouder spieren. Het is allemaal met elkaar verbonden! Onze botten zijn omringt door een laag bindweefsel genaamd periost, wat pure fascia is! Onze spieren zijn omringt door Fascia. Onze organen worden bijelkaar en op zijn plaats gehouden door Fascia. Kapsels om de schouder, knie, heup en enkel bestaat wederom uit fascia. Fascia bevat vele pijn en gevoelssensoren waardoor u na een heftige sport training spierpijn krijgt na +/- 2 dagen en weer langzaam verdwijnt. We zeggen in de volksmond spierpijn, maar eigenlijk is het pijn in de fasciale structuren rondom de spieren

Sinaasappel
Een sinaasappel bestaat uit een schil met daar binnen in het fruit. Aan de binnenkant van de schil zie je een wit, spinnenweb achtig materiaal (Fascia). Ook tussen de partjes fruit zie je dit materiaal terugkomen. Soms is een sinaasappel en het fruit makkelijk pelbaar, soms ook helemaal niet en voelt het stijf aan. Door de sinaasappel onder je hand te rollen en zachtjes te kneden, maak je de schil en het fruit soepeler. Deze gedachten gang geld hetzelfde voor ons lichaam. Door te bewegen maken we onze Fascia en ons lichaam soepel!

Wordt Fascial Fitness vergoed?

Fascial Fitness is een programma welke u uit eigen wil kunt volgen. Dit wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Echter, indien u bij ons patiënt bent en fysiotherapeutische behandelingen nodig heeft, kunnen oefeningen uit dit programma als oefentherapie tijdens uw fysio behandeling worden ingezet, indien dit een positief effect heeft op uw herstel. Als dit aan de orde is, wordt het namelijk gezien als onderdeel van een fysiotherapeutische behandeling en wordt het wel vanuit uw aanvullende verzekering vergoed als zitting fysiotherapie. Let wel; een fysiotherapie zitting bestaat uit 30 minuten waarbij oefeningen kunnen worden ingezet. Reguliere Fascial Fitness lessen duren 45 minuten zonder andere bijkomende fysiotherapeutische behandelvormen.

  • U kunt bij ons Fascial Fitness lessen volgen in groepsverband of als privéles.
  • Kunnen alleen fysio patiënten zich aanmelden voor deze lessen?
    Nee, deze zijn toegankelijk voor iedereen!
  • Bij elke Fascial Fitness 1 op 1 les krijgt u bij ons gratis koffie, thee en een flesje water!
  • Bij elke Fascial Fitness 1 op 1 les zit “INDIEN NODIG” bij de prijs inbegrepen:
    Preventief of achteraf Medical Taping (Flexibele tape)
  • Bij elke Fascial Fitness 1 op 1 les, kunt u een massagevorm erbij boeken incl. € 10 korting!

Wat moet ik meenemen?

Een handdoek en wat drinken. (Yoga) Matjes hebben wij ook tot onze beschikking. Maar u staat vrij om uw eigen (yoga) matje mee te nemen.

Bij wie kan ik terecht voor Fascial Fitness?

Redmond Valk, Fysiotherapeut en eigenaar van Redlex Fysio, is ervaren in de topsport als voormalig topdanser en docent Fascial Fitness. U kunt bij ons online een afspraak maken of een dienst boeken. 
Zie onze tarieven.