IASTM Amsterdam Noord
Voor IASTM kunt u in Amsterdam Noord terecht bij Redlex Fysio. IASTM staat voor “Instrument Assisted Soft Tissue Mobilization”. Het is een vrij nieuwe behandelmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van roestvrij stalen instrumenten, welke zo zijn gesmeed naar de vorm van diverse lichaamsdelen zodat het specifieke gebied precies en accuraat behandeld kan worden. Het is afgeleid van de traditionele Chinese behandelmethode “Gua Sha”, waarbij gefocust wordt op meridianen (energievelden in het lichaam). De westerse vorm wordt IASTM genoemd, waarbij de focus ligt op het mobiliseren (vrij of losmaken) van Soft Tissue. Dit is wetenschappelijk meetbaar en is IASTM een aangetoonde effectieve behandeling. Bij Soft Tissue Mobilization moet u denken aan het beïnvloeden van: Littekenweefsel, Bindweefselverklevingen & Spierknopen (Triggerpoints).
IASTM is uitermate geschikt voor het reduceren van littekenweefsel, bindweefselverklevingen (verklevingen in de Fascia) en opheffen van klassieke spierknopen.
IASTM is een behandelvorm waarbij gebruik wordt gemaakt van roestvrij stalen instrumenten en is uitermate geschikt voor het opheffen van spierknopen, reduceren van bindweefselverklevingen en littekenweefsel!
Na het sporten, langdurig een verkeerde werkhouding hanteren, of het ervaren van langdurige stress, ervaren we allemaal wel eens lichaamsklachten welke meerdere dagen kan aanhouden. Soms duren deze klachten zelfs langer en kan dit uitlopen op een blijvende klacht. Het lichaam hersteld dan niet meer 100% uit zich zelf en heeft een zetje in de juiste richting nodig. Dit is vaak te wijten aan verklevingen in het bindweefsel (Fascia). Fascia is te vergelijken met een oneindig spinnenweb welke alle huidlagen, spieren, pezen en gewrichten met elkaar verbind. Het is verantwoordelijk voor het leveren van spierkracht, lenigheid van spieren, stevigheid van vorm van spieren, en soepelheid van gewrichten. Als het bindweefsel (Fascia) is verkleeft, gaat men automatisch compenseren (anders bewegen, staan, lopen etc.) en geeft dit vaak pijnklachten.
Heeft u ergens op het lichaam te maken met littekenweefsel? Ontstaan door o.a. een operatieve ingreep of gewoon een simpele val? Dan kan dit littekenweefsel beperkingen geven in het lichaam. Hier moet u denken aan een afgenomen bewegelijkheid van gewrichten zoals een knie, heup, schouder etc. (Afhankelijk waar het litteken zich bevindt). Dit zorgt voor compensatie en daardoor kunnen pijnklachten ontstaan. Een litteken is een type bindweefsel (collageen) welke van mindere kwaliteit is dan gezond bindweefsel. Dit kunt u zelf ook zien als u een litteken heeft op uw huid. Het is vaak stugger en minder elastisch. Littekenweefsel is een gevolg van verklevingen in de Fascia (hierboven eerdere beschreven). Dit littekenweefsel kan door IASTM gereduceerd worden, waardoor dit de bewegelijkheid van gewrichten kan laten toenemen en uw pijnklachten kan reduceren!
Spierknopen in het lichaam is onvermijdbaar. Door ons actieve, passieve en stressvolle levensstijl staat het lichaam elke dag op scherp. Ons lichaam reageert hierop door een verhoogde spierspanning aan te maken. Langdurige verhoogde spierspanning zorgt voor een verminderde doorbloeding met spierknopen, ook wel triggerpoints genoemd, als gevolg.
IASTM activeert het eigen lichaam genezingsproces, vergroot de doorbloeding en reduceert spierknopen.
De IASTM behandeling
IASTM in Amsterdam Noord bij Redlex Fysio is een onderdeel van een fysiotherapeutisch traject. Daardoor start de behandelend fysiotherapeut altijd met een intake-onderzoek om uw klacht te onderzoeken. Als uw lichaamsklacht is onderzocht en duidelijk is dat IASTM de aangewezen interventie betreft, start de Fysiotherapeut met de behandeling. Op het te behandelen lichaamsdeel wordt vervolgens wat wax aangebracht, zodat de instrumenten gemakkelijk over het aangedane gebied kunnen bewegen.
Bij IASTM wordt het behandelende gebied met behulp van instrumenten gemobiliseerd middels oppervlakkig als diepe fricties (Wrijvende bewegingen in diverse richtingen). Soms worden er meerdere locaties op het lichaam behandeld, indien uw klacht elders vandaan komt. Tijdens de sessie verandert de fysiotherapeut regelmatig het tempo en de intensiteit van de IASTM behandeling. IASTM kan gevoelig zijn. De Fysiotherapeut houdt daarom rekening met uw pijnbeleving en past daar zijn behandeling op aan, zodat het voor u zo weinig mogelijk als pijnlijk wordt ervaren.
Hoe lang duurt een IASTM behandeling?
Er zijn gemiddeld zo’n 4 tot 6 behandelingen nodig. Uiteraard is dit afhankelijk van uw klacht en de duur en intensiteit hiervan. Tussen elke behandeling zit er ongeveer 5 tot 8 dagen rust, zodat het lichaam zich kan herstellen. De behandeling zelf duurt 15 minuten. Daarnaast wordt er nog 10 tot 15 minuten aandacht besteed aan andere behandeltechnieken welke het effect van IASTM kan versterken. Denk hierbij aan een triggerpoint of bindweefselmassage of Dry Needling. In totaal duurt een sessie 30 min.
Wordt IASTM vergoed?
IASTM is een gespecialiseerde fysiotherapeutische behandelvorm en wordt indien nodig tijdens uw fysio behandeling ingezet om u van uw klachten af te helpen. Indien er sprake is van een fysiotherapeutisch traject, dan wordt IASTM vanuit uw aanvullende verzekering gewoon vergoed als zitting fysiotherapie. Echter dient u wel aanvullend verzekerd te zijn voor fysiotherapie. Bent u niet aanvullend verzekerd dan zijn er wel kosten aan verbonden. De tarieven kunt u hier vinden.
Wanneer IASTM?
IASTM kan o.a. worden ingezet voor onderstaand genoemde klachten.
- Golferselleboog (Epicondylitis medialis)
- Tenniselleboog (Epicondylitis Lateralis)
- Hielspoor
- Zweepslag (Kuit)
- Carpaal Tunnelsyndroom
- Plantaire Fascitis (ontstoken peesplaat onder de voet),
- Peesontsteking of een bursitis in de schouder (Slijmbeursontsteking)
- Achillespees pijn (Tendinitis of Tendinopathie)
- Knie peesklachten (Jumpers Knee)
- Scheenbeenklachten (Shinsplint)
- Rug-nekklachten a.g.v. verharde spieren of Fascia
- Snapping Hip Extern (Verkorte-Verharde peesplaat bovenbeen)
- ITBS (Illio Tibiaal Band Syndroom)
- Slijmbeursontsteking Heup
- Littekenweefsel
- Spierknopen (Triggerpoints)
- Verklevingen in Bindweefsel
Wanneer geen IASTM?
IASTM heeft een beperkte dieptewerking.
Echter is er wel voorzichtigheid geboden bij:
- Huidaandoeningen
- Wondjes/Verwondingen
- Verminderde bloedstolling
- Hypersensitiviteit/ overgevoeligheid voor prikkels
Bij wie kan ik terecht voor IASTM?
U kunt bij ons online een afspraak maken.