Terug naar Aanbod/Diensten

Dry Needling

Dry Needling in Amsterdam Noord - Redlex Fysio Amsterdam Noord
Redlex Fysio – Dry Needling in Amsterdam Noord

Dry Needling in Amsterdam Noord

Voor Dry Needling kunt u in Amsterdam Noord terecht bij Redlex Fysio.
Dry Needling is een behandelmethode die middels het gebruik van een klein dun naaldje de spier en/of pijnregio aanprikt en zo zorgt voor een effectieve ontspanning en doorbloeding van de pijnlijke gespannen spier. Het is zeer geschikt om pijn op te heffen en spierknopen in de spier te verhelpen. Dry Needling is wetenschappelijk bewezen een effectieve fysiotherapeutische behandeling en is geen Acupunctuur. Dry Needling is een westerse vorm van Acupunctuur waarbij er geen gebruik wordt gemaakt van energiebanen, maar van het opheffen pijnregio’s en van triggerpoints, ook wel verhardingen/spierknopen in spieren.

Met een dunne naald bereiken we de exacte plek van de triggerpoint (spierknoop) in de spier!

Wanneer Dry Needling?

Iedereen ervaart wel eens momenten van vermoeidheid of stress in zijn leven.
Dit uit zich in vele gevallen in fysieke klachten als gespannen spieren in de nek, schouders en/of rug. Het aanspannen van deze spieren resulteert vaak in spierknopen (triggerpoints) waarbij de pijn vaak herkenbaar is als men met de vingers op een spierknoop drukt. Deze spierknopen hebben weer invloed op de soepelheid van bewegen en kunnen pijnuitstraling geven naar andere delen van het lichaam en daar weer spierknopen veroorzaken. Deze klachten verdwijnen normaliter vanzelf, maar kunnen ook langdurig en chronisch van aard zijn en een negatieve invloed hebben op het dagelijks leven en lichaamsbeweging. Ook kan men als gevolg van deze triggerpoints last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid, tintelingen in armen en/of benen, verminderde kracht in spieren en rugpijn. De ervaren klachten zijn natuurlijk afhankelijk van de locatie van de triggerpoint(s). Indien deze triggerpoints nog steeds niet zijn verdwenen of zo hardnekkig zijn, dat ze telkens terug keren? Dan kunnen deze ook worden verwijderd met behulp van IASTM (Instrument Assisted Soft Tissue Mobilization), Shockwave Therapie, Myofasciale Massage of Triggerpointmassage.

Dry Needling kan worden ingezet bij o.a. onderstaande klachten.

 • Golferselleboog (Epicondylitis medialis)
 • Tenniselleboog (Epicondylitis Lateralis)
 • Hielspoor
 • Plantaire Fascitis (ontstoken peesplaat onder de voet),
 • Peesontsteking of een bursitis in de schouder (Slijmbeursontsteking)
 • Achillespees pijn (Tendinitis of Tendinopathie)
 • Knie peesklachten (Jumpers Knee)
 • Scheenbeenklachten (Shinsplint)
 • Rug-nekklachten a.g.v. verharde spieren of Fascia
 • Snapping Hip Extern (Verkorte-Verharde peesplaat bovenbeen)
 • ITBS (Illio Tibiaal Band Syndroom)
 • Slijmbeursontsteking heup
 • Littekenweefsel
 • Verklevingen in het Bindweefsel
 • Klassieke spierknopen

Wat is Dry Needling?

Met behulp van de Dry Needling behandelmethode gebruiken we een dunne naald (Acupunctuur naald) en bereiken we de spierknopen (triggerpoints) die zijn ontstaan in uw spieren. Waarbij massage niet altijd even effectief is gebleken en er voornamelijk door de huid heen gemasseerd moet worden, bereiken we met de dunne naald de exacte plek van de triggerpoint in de spiervezels. De spier reageert vaak adequaat op de Dry Needling behandeling door te reageren middels lichte reflexen, waarbij de spier zich kort aanspant en weer ontspant. Zodra dit gebeurt wordt de triggerpoint en dus het zware gespannen gevoel in de spier opgeheven en neemt de doorbloeding in de spier toe. Dry Needling stimuleert het lichaam om meer opruimcellen naar de aangedane plek toe te sturen, waardoor herstel sneller plaatsvindt. Na een aantal behandelingen bent u ook vaak grotendeels van uw gespannen spieren of spierknopen af. Na een intake en gericht onderzoek kunnen wij uw klachten in kaart brengen. Uw spieren worden hierbij nader onderzocht die mogelijk triggerpoints bevatten en met Dry Needling behandelbaar zijn.

Hoe voelt Dry Needling aan?

Dry Needling is in de meeste gevallen niet pijnlijk. Vele patiënten ervaren deze behandeling ook als niet pijnlijk. De naald heeft een hele kleine diameter en voelt men vaak de naald niet eens. Het verschilt uiteraard per persoon. Het inbrengen van het naaldje in de huid voelt u in principe niet. Wanneer de naald de triggerpoint aanprikt ontstaat er een kleine ‘aanspanning’ in de spier wat een kortdurend krampgevoel kan geven. Na de behandeling kunt u het gevoel van spierpijn ervaren, wat vaak na één dag alweer afneemt.

Wanneer geen Dry Needling?

In een aantal gevallen voeren wij geen Dry Needling behandeling uit
– In geval van trauma
– Lymfoedeem
– Hartklep operatie
– Bij gebruik bloedverdunners
– Ongunstige reacties op injecties
– Extreme angst voor naalden
– Bacteriële endocarditis in de voorgeschiedenis.

Bij de onderstaande gevallen is Dry Needling wel mogelijk, maar moet dit goed in samenspraak tussen patiënt/ouders en therapeut worden overlegd.
– Diabetes
– Zwangerschap (<3 mnd)
– Epilepsie
– Allergie voor metalen
– Kinderen (<12 jaar)
– Medicatie (bloeddruk verlager)
– Slechte psychologische status
– Koorts (verlaagd immuunsysteem)

Wordt Dry Needling vergoed?

Dry Needling behandelingen zijn gespecialiseerde fysiotherapeutische behandelvormen, en worden daarom ook vanuit uw aanvullende verzekering gewoon vergoed als zitting fysiotherapie.
Bent u niet aanvullend verzekerd dan zijn er wel kosten aan verbonden.
De tarieven kunt u hier vinden.

Bij wie kan ik terecht voor Dry Needling?

Onze fysiotherapeuten zijn gecertificeerde specialisten bij Redlex Fysio. U kunt bij ons online een afspraak maken.