Terug naar Aanbod/Diensten

Zwangerschapsfysiotherapie

Zwangerschapsfysiotherapie in Amsterdam Noord bij Redlex Fysio
Zwangerschapsfysiotherapie in Amsterdam Noord bij Redlex Fysio

Zwangerschapsfysiotherapie in Amsterdam Noord bij Redlex Fysio
Bent u in verwachting? Allereerst van harte gefeliciteerd! Het is en blijft een prachtig fenomeen.
Het krijgen van een kindje is niet iets vanzelfsprekends, maar een wonder.
Dit brengt veel geluk en mooie momenten met zich mee, zoals het toeleven naar de geboorte, het inrichten van de babykamer en het shoppen naar leuke spullen voor de kleine.
Maar ondanks de mooie momenten vergeten velen wat voor impact het dragen van een klein wondertje met zich meebrengt. Het lichaam van de vrouw heeft gedurende de zwangerschap, maar ook daarna, veel te verduren. Zowel pre als post partum kunnen er veel klachten in mindere of ergere mate worden ervaren.

In het eerste trimester (Mnd 1-3) kan men lichte lichamelijke ongemakken ervaren zoals toenemende vermoeidheid, misselijkheid, hoofdpijn en lichte lage rugklachten. Tijdens de zwangerschap wordt het gehele hormoon huishouden in de war geschopt. O.a. het hormoon relaxine wordt aangemaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat het lichaam zich kan voorbereiden op de toekomstige bevalling en er meer ruimte ontstaat in de bekkenbanden en gewrichten. Dit is noodzakelijk zodat de baby uiteraard kan groeien en ontwikkelen. Maar tegelijkertijd kan hierdoor wat disbalans ontstaan, waardoor spieren harder moeten werken en deze klachten kunnen veroorzaken.

In het tweede en derde trimester (Mnd 4-6 en 6-9) ervaren de meeste vrouwen een toename in intensiteit van deze lichamelijke klachten. De meest gehoorde klachten in de praktijk zijn o.a. een toename van lage rug, bekken en heupklachten. Minder vaak, maar regelmatig speelt pijn tussen de schouderbladen, nek en knieklachten ook een rol. In het tweede en derde trimester van de zwangerschap verandert het zwaartepunt naar voren door de alsmaar groeiende buik. Hierdoor verplaatst het gewicht zich maar naar de voorvoet waardoor knieën meer worden belast, kantelen de heupen en het bekken naar voor en kantelt de romp zich naar achter om niet voorover te vallen. De rug-bilspieren, bovenbeenspieren, hamstrings, kuiten, schouder en nekspieren moeten overuren maken om het lichaam in balans te houden en raken overbelast, verhard en vermoeid. Aan de voorzijde van het lichaam worden de buikspieren juist weker en langer zodat de baby kan groeien. Omdat de voorzijde van het lichaam zijn functie verliest, nemen de spieren aan de achterzijde deze functie over. Hierdoor ontstaat er dus een disbalans.

Hierboven ziet u in de afbeelding een duidelijke disbalans ontstaan.


Hard trainen tijdens zwangerschap!! No go!
Bij Redlex Fysio zijn wij er heilig van overtuigd dat hard trainen tijdens u zwangerschap niet bevorderlijk is voor uw lichaamsklachten tijdens de zwangerschap. Er is een verschil tussen hard trainen om fysiek meer spiermassa op te bouwen, of door coördinatief te trainen zodat het lichaam alles in balans houdt.
Hard trainen werkt juist averechts! De buikspieren moeten juist niet getraind worden omdat het lichaam juist ruimte moet creëren zodat de baby kan groeien. Dit doet de natuur zelf en dit moet daarom ook zijn ruimte krijgen. Daarnaast zijn de rug-bil-kuit-bovenbeenspieren en hamstrings al oververmoeid van het harde werken om niet voorover te vallen omdat het zwaarte punt is veranderd.

Wat is dan wel goed?
Bij Redlex Fysio geloven wij erin dat klachten zich manifesteren als er een disbalans ontstaat.
Gedurende de zwangerschap is dat onvermijdelijk. Het opheffen van deze disbalans is onmogelijk maar wel te reduceren zodat de periode voor u dragelijk blijft. Middels myofasciale (Spier en bindweefsel) technieken brengen wij de spierspanning weer naar een normaal niveau waar nodig is, en brengen wij het lichaam zoveel mogelijk weer in balans. Tevens krijgt u van ons direct lichte verantwoorde stretch en coördinatie oefeningen mee, ter preventie van het opnieuw opbouwen van deze spierspanning en voor het in balans houden van het lichaam.

Intake-Onderzoek-Behandeling
Bij Redlex Fysio wordt er eerst uitgebreid een intake en lichamelijk onderzoek verricht.
Op basis van de resultaten bespreken wij wat de beste behandelmethode voor u kan zijn en of fysiotherapie geschikt is voor uw klacht(en) gedurende de zwangerschap. Samen met u bespreken wij het behandelplan en het doel. Gezamenlijk werken wij hier naar toe! De fysiotherapeut behandeld puur op musculoskeletale klachten. Het is daarom zeer belangrijk om gedurende de gehele zwangerschap nauw in contact te blijven met uw verloskundige, eventueel in multidisciplinaire (aan te raden) samenwerking met ons.

Hoe is de kwaliteit bij ons gewaarborgd?

Redlex Fysio en zijn therapeuten staan ingeschreven in het wettelijke BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) en CRK (Centraal kwaliteitsregister). Hiervoor gelden basiseisen zoals een diploma van de studie fysiotherapie. De titel fysiotherapeut is wettelijk beschermd en mag dus niet door iedereen worden gebruikt.

Wij staan bovendien ingeschreven in het Kwaliteitsregister Fysiotherapie. Vanuit het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) wordt een actief beleid gevoerd om de kwaliteit van fysiotherapie verder te verhogen. Wie aan alle eisen van behandelingen, praktijkervaring, scholing en vakoverleg voldoet, wordt toegelaten tot het Kwaliteitsregister Fysiotherapie van het KNGF.

Wordt Zwangerschapsfysiotherapie in Amsterdam Noord bij Redlex Fysio voor mij vergoed?

Ja, mits u aanvullend bent verzekerd voor fysiotherapie. Meer informatie over de vergoedingen vindt u hier.
Tevens kunt u alle informatie vinden op de pagina “meest gestelde vragen”

Bij wie kan ik terecht voor Zwangerschapsfysiotherapie?

Onze fysiotherapeut Redmond Valk is gespecialiseerd in zwangerschapsfysio. U kunt bij ons online een afspraak maken.