Redmond Valk: Fysiotherapeut en Eigenaar

Redmond Valk – Fysiotherapeut bij Redlex Fysio in Amsterdam Noord

Mijn naam is Redmond Valk, fysiotherapeut in Amsterdam Noord en eigenaar en therapeut bij Redlex Fysiotherapie. Tevens ben ik ook dansleraar van beroep.

 • Fysiotherapeut
  Specialisaties:
 • Dry Needling
 • Medical Taping
 • Personal (Fysio) Training
 • Neuro Kinetic Therapy
 • Sportmassage | Myofasciale-massage | Triggerpointmassage | Ontspanningsmassage
 • Danstherapie
 • Coaching / Begeleiding
 • Healthcheck

Biografie Redmond Valk

Ik ben geboren en getogen in Den Helder en opgegroeid in een dansfamilie.
Mijn ouders, beiden dansleraren, hebben samen al meer dan 40 jaar een dansschool in Den Helder. Het woonhuis waar ik ben opgegroeid, zat vast aan de dansschool en vanaf mijn geboorte is het letterlijk met de paplepel ingegoten. Dagelijks zag ik mijn ouders met liefde hun passie stijldansen (ballroom en latin dansen) uitvoeren op de dansvloer.
Dit heeft mij op jonge leeftijd geïnspireerd om ook te gaan stijldansen.

Dagelijks was ik in de dansschool tot in de late uurtjes te vinden, terwijl ik eigenlijk al in bed had moeten liggen. Vanaf mijn +/- 5e jaar ben ik officieel spelenderwijs gaan dansen bij de junioren. Naast het dansen mocht ik ook van mijn ouders andere sporten beoefenen voor mijn algemene ontwikkeling.

Op mijn 12e jaar kreeg ik van de NADB (Nederlands Algemene Danssport Bond) een uitnodiging om Nederland te mogen vertegenwoordigen op het Wereld Kampioenschap jeugd Ballroom dansen in Tsjechië. Tot die tijd was dansen meer een hobby en was het resultaat ook niet heel geweldig. Maar deze ervaring heeft mijn ogen geopend. Ik was totaal verrast en werd overdonderd door het mooie dansgeweld. Toen op dat moment ben ik verliefd geworden op het dansen! Ik wilde ook zo goed worden! Vanaf dat moment besloot ik om 100% te gaan trainen en had ik maar 1 doel voor ogen: Nederlands Kampioen worden. 

Danscarrière

Naast het wedstrijddansen, begon ik me ook te ontwikkelen als dansleraar.
Vanaf mijn 10e jaar mocht ik af en toe mijn moeder al helpen assisteren gedurende diverse lessen, waarbij ik vanaf mijn 12e/13e jaar al wat kinderlessen zonder begeleiding mocht verzorgen. Jong geleerd is oud gedaan, en er is geen betere leerschool dan praktijkervaring!

Vanaf mijn 12e tot mijn 17e heb ik met plezier met een aantal danspartners mogen dansen. Met deze dames heb ik in mijn jonge jaren veel ervaring opgedaan en resultaten bereikt. Echter kwam aan al deze samenwerkingen een einde. Waarom? We hadden gewoonweg andere ambities.

In 2003, op mijn 17e (bijna 18) heb ik mijn soulmate gevonden.
Niet alleen in het dansen, maar ook voor mijn gehele leven.
Om even door te spoelen in de tijd, we zijn nu gelukkig getrouwd, al bijna 17 jaar samen en hebben samen een mooi zoontje! Alexandra Matteman is haar naam, de dame met wie mijn grote droom werkelijkheid is geworden! Niet één keer, nee…..maar liefst 5x Nederlands Kampioen!

Redmond Valk en Alexandra Matteman
Redmond en Alexandra
Redmond Valk, Fysiotherapeut Amsterdam Noord, in Actie!
Redmond en Alexandra in actie

Dans Resultaten

Vanaf het moment dat wij samen zijn gaan dansen, lag onze visie en motivatie op één lijn. We wilden de top behalen, trainden uren per dag met bloed, zweet en tranen en volgden privélessen bij grote namen in de danswereld zowel nationaal als internationaal. Zelfs als we ziek waren trainden wij gewoon door! Zo gedisciplineerd, gemotiveerd maar ook stom waren we doen des tijds. Want stilstaan is achteruitgaan toch? Althans, dat is wat ik op jonge leeftijd als jong god dacht. Dat is de onervarenheid denk ik dan maar.

Door wel de juiste mentaliteit te hebben en door hard te werken, hebben wij samen grote successen mogen behalen. Zie hieronder een lijst met al onze belangrijkste en mooiste resultaten (Klik op de link voor een video!)

Nederlands Kampioen Latin 2014
Nederlands Kampioen Latin 2010!

In 2010 ziet u in de resultaten een gat ontstaan m.b.t. de dansresultaten.
Dit heeft een reden. We zijn in 2010 samen een dansschool begonnen in Amsterdam Noord. Mijn partner Alexandra is geboren en getogen in Amsterdam Noord. Rond 2010 was er bijna geen dansschool meer te vinden in de directe omgeving en grepen wij dus onze kans! We waren beiden midden twintig, woonden nog thuis, waarbij al ons geld was geïnvesteerd in onze danscarrière. We wilden ons nu meer gaan toeleggen op het lesgeven. Waar ik van jongs af aan al voor was voorbereid werd nu werkelijkheid.

In 2014 besloten wij na 3 jaar afwezigheid alsnog de wedstrijd dansschoenen weer uit de kast te halen. We misten het teveel! Na maanden trainen mochten wij ons wederom Nederlands Kampioen Latin bij de professionals noemen. Dit was tevens wel onze laatste wedstrijd. Sindsdien ben ik vooral werkzaam als dansleraar en coach, waarbij ik vele topsportdansers zowel fysiek als in hun loopbaan begeleid en train.

Mentale en lichamelijke struikelblokken

Gedurende mijn danscarrière heb ik op het hoogste podium gestaan.
De weg naar de top is het leukst. Je hebt geen titels te verdedigen en bent voornamelijk de talent en nieuwkomer in het veld. Dit geld voor vele sporten. Veel sporters zullen dat ook wel beamen.

De top behalen is niet voor iedereen weggelegd. Dit is natuurlijk afhankelijk van vele factoren als motivatie, discipline, omgevingsfactoren, fysieke aspecten, sociale steun, doorzettingsvermogen en financiële steun. Uiteraard mis ik er nog een paar en zijn er nog veel factoren om op te noemen.

Zoals ik hiervoor al heb genoemd is de weg naar de top het leukst.
Daarmee wil ik niet zeggen dat deze weg zonder hobbels en tegenslagen verloopt. Ik heb vele tegenslagen ervaren als “niet de gewenste resultaten en blessures”. Daarnaast krijg je in vele takken van sport altijd personen over je heen gewalst met een eigen mening die je kunnen maken of breken.
Ook hiervoor moet je sterk in je schoenen staan. Daarbij zeggende dat je als top danser niet de steun en een team om je heen krijgt als een topschaatser of top voetballer. We moesten het alleen doen met steun van onze ouders en leraren. En dit bracht soms vele emoties met zich mee.
Hoeveel talent je ook hebt, als je geen ruggengraat hebt haal je niet de top!

Als je éénmaal de top hebt bereikt wordt het pas echt moeilijk. Nieuwkomers hijgen in je nek en willen jou positie innemen! Hoe koel blijf je en hoe ga je daarmee om? Ik had daar veel moeite mee en nam soms de beslissing om dan maar even geen wedstrijden te dansen, in plaats van de confrontatie aan te gaan. Ook trainden wij uren per dag zonder rust, 7 dagen per week. Zelfs als we ziek waren! We hadden niet de juiste begeleiding in het stukje fysiologie en training. Wel in dans, maar niet over hoe het lichaam werkt. Alle kennis die ik nu als fysiotherapeut tot mij heb genomen, maakt mij een betere dansleraar en coach. Ik zorg ervoor dat de jonge generatie niet dezelfde fouten gaan maken als ikzelf doen des tijds heb gedaan!

Mijn advies aan dansers of sporters: “Heb geduld en leer van je tegenslagen. Reflecteer hierop en blijf trainen en geloven in jezelf. Blijf genieten van jou sport en zie het niet als moeten. Want zodra dat gebeurt is het over! Geniet van elk moment dat jou lichaam nog topsport kan beoefenen. Maak fouten, fouten en nog eens fouten! Neem de weg links, neem de weg rechts en uiteindelijk vind je de juiste weg die je moet nemen. Laat je niet negatief beïnvloeden en geloof in je eigen kracht!

Zorg dat je de mensen die het meest van jou houden om je heen houdt.
Dit zijn vaak je ouders, vrienden of familie. Hoe vervelend en moeilijk dat soms ook is! Want in topsport vind je vaak mensen die je in je rug steken terwijl ze aardig tegen je zijn. Zorg goed voor je eigen lichaam, eet goed, slaap goed en neem echt je rust. Want in rust wordt je fysiek en mentaal sterker! Hoe moeilijk dit ook voor jou in de oren klinkt.

Redmond Valk, eigenaar en fysiotherapeut bij Redlex Fysio te Amsterdam Noord
Redmond Valk – Fysiotherapeut Amsterdam Noord – Redlex Fysio

Fysiotherapie

In 2014, na mijn danscarrière, heb ik besloten om fysiotherapie te gaan studeren aan de Hogeschool Thim van der Laan voor Fysiotherapie. Ik had na mijn danscarrière een nieuwe uitdaging nodig en het menselijk lichaam heeft mij altijd geïntrigeerd. Ook heb ik in mijn danscarrière gebrek aan kennis en begeleiding ervaren over hoe het menselijk lichaam werkt gedurende training en sport.

Gedurende mijn studie merkte ik op dat mijn manier van dansles geven begon te veranderen. Dit in de positieve zin! Ik zag dat mensen soms niet alleen op basis van minder talent bepaalde bewegingen of danspassen niet onder de knie kregen, maar ook vanwege het missen van coördinatieve vaardigheden of omdat hij of zij lichamelijk net weer anders was gevormd dan een ander.

Ik zie het lichaam nu meer als één groot geheel waarbij zowel lichaam en geest één zijn. Lichamelijke klachten kunnen worden veroorzaakt door verschillende fysieke factoren, waarbij de oorsprong van deze klacht vaak niet op de pijnlijke plek zelf zit. Dit kan ergens anders in het lichaam zitten, zowel geestelijk als lichamelijk.

Mijn afstudeerproject luidde als volgt: Wat is het effect van danstherapie op de balans bij ouderen? Met deze literatuurstudie kwam ik tot de conclusie dat dans een positief effect heeft op balans bij ouderen, maar ook een positief effect op het uithoudingsvermogen, lenigheid en de coördinatie.
Kortom een bevordering op de kwaliteit van leven! Dans heeft (in welke vorm dan ook) een positief effect op ons gehele lijf. Het is goed voor ons mentale gesteldheid, hart en longen, gewrichten, het behouden van kracht en lenigheid en ons bindweefsel. Bewegen, in welke vorm dan ook, is goed voor ons! Advies: Blijf bewegen.

Wachtruimte bij Redlex Fysio te Amsterdam Noord
Wachtruimte bij Redlex Fysio te Amsterdam Noord

Reguliere Fysiotherapie en Specialisaties

Naast reguliere fysiotherapie ben ik me gaan specialiseren in Dry Needling, Neurokinetic Therapy, Medical Taping, Sportmassage, Yoga, Pilates, Fascial Fitness, Triggerpointmassage, MyoFasciale Massage, dans(sport) loopbaan begeleiding en coaching. Door mijn lange jaren ervaring als topsport danser, ligt mijn specialisatie naast reguliere fysiotherapie ook bij behandelen van dansblessures en het begeleiden van dansers en sporters in hun carrière. Nou is het niet zo dat ik alleen dansers behandel. Integendeel. Wel of geen sporter, jong of oud, ik behandel diverse doelgroepen. Juist door mijn dansachtergrond kijk ik anders naar het menselijk lichaam en heeft de patiënt daar meer baat bij.

Fysiotherapie voor dansers

De behandeling voor dansers verschilt niet zoveel van normale fysiotherapie, maar vereist een snellere aanpak. Een danser dient zelf goed op zijn of haar lichaam te letten en signalen van blessures niet te negeren, maar direct te laten behandelen. Dit om te voorkomen dat het chronische klachten worden. Ter preventie van toekomstige klachten/blessures, is het gewenst dat een danser, of sporter, zichzelf regelmatig laat behandelen door een sportmasseur of fysiotherapeut. Reguliere patiënten vereisen veel minder van hun lichaam en komen vaak ook pas later naar de fysiotherapeut. Dansers en sporters in het algemeen vragen veel meer van hun lichaam m.b.t. lenigheid, kracht, uithoudingsvermogen, stabiliteit en coördinatie. Deze eigenschappen dienen allemaal in topconditie te zijn, waar ik als voormalig Nederlands kampioen Latin dansen mezelf ervaringsdeskundige in mag noemen.

Praktijkruimte bij Redlex Fysio in Amsterdam Noord
Praktijkruimte Redlex Fysio – Amsterdam Noord

Fysiotherapie in Amsterdam Noord – Redlex Fysio

In 2019 heb ik de stap genomen om een eigen fysiotherapie praktijk in Amsterdam Noord te starten, genaamd Redlex Fysio.

Behandelaanbod Redlex Fysio